Komposztálási “kisokos”

Mit ajánlott komposztálni?

Az alábbi anyagok valók az általában barna színű hulladéktárolókba, de akár otthon is komposztálhatjuk őket.

  • Konyhai hulladék: gyümölcsök, zöldségek, tojáshéj (összetörve), kávézacc, teafilter tartalma vagy tealevek, stb.
  • Kerti hulladék: elhervadt és vágott virágok, lehulott gyümölcsök és zöldségek, ágak/gallyak, összegyűjtött levelek, fűnyesedék, kerti gaz, stb.
  • Egyéb hulladék: kezeletlen fa (kis mennyiségben, felaprítva), papír (nem festékes, nem beszennyezett)

Hogyan zajlik a komposztálás folyamata?

A komposztálás a kertművelésben egy nagyon régóta ismert módszer. A természetes lebomlás és humuszképződés a természet saját módja az anyagok újrafelhasználására. Az otthoni környezetben elvégzett komposztálás segít abban, hogy a saját háztartásunkban keletkezett hulladék egy része visszakerülhessen ebbe a természetes körforgásba, aminek a végeredményét kiváló módon fel tudjuk használni.

A komposztálás legegyszerűbb módja nedves szerves anyagok (például levelek vagy “zöld” élelmiszer-hulladék) halomban való elhelyezése és annak humuszos (elegendő oxigént kapó) bomlása, ami akár több hónapot is igénybe vehet.

A modern, gépesített komposztálás egy összetetteb, többlépcsős folyamat, amelyhez például víz, levegő, valamint szén- és nitrogéntartalmú anyagok szükségesek. A bomlási folyamatot a növényi anyag aprítása, a víz hozzáadása és a megfelelő szellőzés segíti rendszeres forgatással.

A férgek és penészgombák tovább bontják ezt a szerves anyagot. Az aerob baktériumok irányítják a kémiai folyamatot azáltal, hogy a bemenő anyagokat hővé, szén-dioxiddá és ammóniává alakítják. Az ammóniát a baktériumok a növény számára tápláló tápanyaggá alakítjákez a humusz.

Komposztálás előtt és után. A jobb oldalon már a kiváló minőségű humusz. Kép forrása: thetravel.com

Ezt a rendkívül termékeny anyagot felhasználhatjuk ültetéskor a növények talajába bekeverve, lakásokban virgácserepekben, de akár a haszonnövények, zöldségpalánták és gyümölcsfák termékenységét is előgetíti. A komposztból előálltott humuszt a “hagyományos” talajba előre bekeverve tudjuk a lehető leghatékonyabb módon eljuttatni a növényekhez. Az alábbi, Humusz Szövetség által készített videó jól bemutatja a komposztálás folyamatát: